Chlebový nákyp so syrom a šampiňónmi
Kto toto jedlo ochutnal, pýtal recept. Tak tu je:
- Šampiňóny (asi 20 – 30 dg, alebo aj viac)
- 15 – 20 dg strúhaného čedaru
- kúsok oravskej slaniny (nepovinné)
- 1 malá kyslá smotana
- maslo
- 2 dl bujónu
- 4 vajcia
- 1 veľká cibuľa
- 10 krajcov chleba (tmavý, ale nie veľmi hutný aby dobre nasával šťavu)
- biele korenie, koreniny podľa chut
Šampiňóny podusíme na slanine a cibuľke (pridajúc koreniny podľa chuti, biele korenie je vhodné). Slanina nie je povinná. Šťavu zlejeme a rozmiešame s vajíčkami, smotanou a pridáme bujón.
Hlboký plech alebo pekáč vymaslujeme. Chleby namaslujeme, zlepíme k sebe, nakrájame na menšie kúsky a poukladáme naspodok. Na to ide sypeme syr a zasa chleby na striedačku. Do medzier povkladáme udusené šampiňóny.
Zalejeme šťavou, postláčame, aby sa chleby dôkladne napili všetky a necháme piecť v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov podľa potreby (cca 45 min). Nákyp je dobrý teplý, vlažný aj aj studený.
Keď som nákyp robil naposledy, nedostal som čedar, tak som skombinoval dva diely ementaleru a jeden diel nivy a dostalo to zasa iný rozmer.