Chlebový nákyp so syrom a šampiňónmi

Kto toto jedlo ochutnal, pýtal recept. Tak tu je:

 

  • Šampiňóny (asi 20 – 30 dg, alebo aj viac)
  • 15 – 20 dg strúhaného čedaru
  • kúsok oravskej slaniny (nepovinné)
  • 1 malá kyslá smotana
  • maslo
  • 2 dl bujónu 
  • 4 vajcia
  • 1 veľká cibuľa
  • 10 krajcov chleba (tmavý, ale nie veľmi hutný aby dobre nasával šťavu)
  • biele korenie, koreniny podľa chut

 

Šampiňóny podusíme na slanine a cibuľke (pridajúc koreniny podľa chuti, biele korenie je vhodné). Slanina nie je povinná. Šťavu zlejeme a rozmiešame s vajíčkami, smotanou a pridáme bujón.

 

Hlboký plech alebo pekáč vymaslujeme. Chleby namaslujeme, zlepíme k sebe, nakrájame na menšie kúsky a poukladáme naspodok. Na to ide sypeme syr a zasa chleby na striedačku. Do medzier povkladáme udusené šampiňóny.

 

Zalejeme šťavou,  postláčame, aby sa chleby dôkladne napili všetky a necháme piecť v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov podľa potreby (cca 45 min). Nákyp je dobrý teplý, vlažný aj aj studený.

 

Keď som nákyp robil naposledy, nedostal som čedar, tak som skombinoval dva diely ementaleru a jeden diel nivy a dostalo to zasa iný rozmer.

Nakyp-fin